20. 7. 2010.

Ranđelović: Ko u ovoj državi ima veća prava, oni kojima se duguje ili oni koji duguju?


LDP u parlamentu 20.07.2010.

Narodni poslanik Liberalno-demokratske partije Nebojša Ranđelović postavlja poslaničko pitanje Vladi i ministru za rad i socijalna pitanja.

Poštovana gospođo predsedavajuća, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, pitanje koje kao predstavnik LDP želim da postavim suštinski se odnosi na ministra za rad i socijalna pitanja, ali po svojoj težini usmereno je predsedniku Vlade i čitavoj Vladi.

Napraviću digresiju. Skoro smo u Negotinskom i u Borskom kraju imali izbore. Za vreme tih izbora građanima je obećavano sve i svašta, a mnogi su pokušavali da kupuju ljudske duše merenjem pritiska, poklanjanjem staricama naočara i tome slično, poklanjanjem šporeta, farmerki i već ne znam čega. Kupci ljudskih duša izgleda da su se navikli na takav pristup politici, verovatno zbog toga sada prodaju svoju dušu i zbog toga rade u Briselu to što rade ovih dana.

Oni kojima je pred izbore obećavano sve i svašta, sada su prepušteni sami sebi. U Prahovu se štrajkuje, u Prahovu postoji ozbiljan problem o kome niko ne govori, o kome niko ne izveštava. Shodno tome je i pitanje – zbog čega agencije za privatizaciju ili Vlada Republike Srbije toleriše grčku firmu "Neo himiki" koja je kupila Industriju hemijskih proizvoda u Prahovu zbog kršenja ugovora o privatizaciji? Iako je agencija produžila ovoj grčkoj firmi rok za investiranje u fabriku, kao i rok za isplatu zaostalih zarada, grčka firma do danas nije ispunila rokove koji su određeni ugovorom.

Da li sadašnji i bivši radnici ove firme, kojima ova grčka firma duguje više od 20 zaostalih plata, treba da prime svoj zarađeni novac ili ti isti radnici, njih oko 1.900 treba da budu socijalni slučajevi opštine Negotin? Shodno tome i pitanje, da li ovi ljudi imaju pravo da započnu sopstveni biznis, školuju decu, kupe ogrev, itd?

Da pojasnim, radnici štrajkuju od 15. jula ove godine i blokirali su ulaz i izlaz iz fabrike, kao i samu Luku Prahovo. Na ovaj korak su se odlučili nakon mnogih bezuspešnih pregovora sa novim poslodavcem o čemu su uredno obavestili i policiju u Negotinu dopisom od 7. jula.

Neki su poveli i sudske postupke, ali nažalost, sudovi sporo rade, to bismo možda mogli da nazovemo i drugačije. Radnicima se inače obratio komandir policijske stanice u Negotinu, gospodin Dženovljanović i rekao da će ukoliko ne prekine sa blokadom pozvati interventnu jedinicu iz Bora. Predsednik štrajkačkog odbora pozvan je i na informativni razgovor.

Ko u ovoj državi ima veća prava, oni kojima se duguje ili oni koji duguju? Da li u jednoj maloj opštini poput Negotina treba da imamo nove socijalne slučajeve? Da li deca tih radnika imaju pravo na normalnu ishranu, život i školovanje?

Na kraju, uz pitanje i zahtev, LDP traži da Agencija za privatizaciju odmah preispita ugovor sa ovom grčkom firmom, zato što su rokovi već istekli i da omogući radnicima da prime zaostale plate. Hvala.

8 коментара:

  1. Bravo za LDP, jedini koji se zalazu da se i nesto o Negotinu cuje u skupstini. Gde su sada dusebriznici iz vladajuce negotinske garniture, koji se hvale kako imaju veze i vezice u Beogradu ispred svojih stranaka, kako to da oni to pitanje nisu pokrenuli, pa i kako ce kada ih bas briga za sve, a najmanje za svoj grad, glavno da su zauzeli opstinu, a to sto pod milim bogom nista ne rade,bas njih briga, i ovo sto se malo radi po gradu, to su sve projekti,koje je predhodna vlast zapocela, a po svemu sudeci, ovi jedva i zavrsavaju.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман24. јул 2010. 22:59

    Sadasnja vlast nema vremena za bedne radnike.Vazno je da su se za nepuna dva meseca svi izredjali po inostranstvu,a vec su stigli i da idu na godisnji odmor,a zasto ne bi kada i kad su tu ne znaju sta ce sa sobom i obavezama u kojima su se nasli.Pozdrav za LDP i Radmilu koja ponovo hrli ka vrhu.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман26. јул 2010. 23:18

    jos niste doterali sat

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман27. јул 2010. 11:24

    Satu nedostaje podsetnik da je GEROVKINO VREME ISTEKLO..

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман27. јул 2010. 21:36

    "Satu nedostaje podsetnik da je GEROVKINO VREME ISTEKLO.. "

    A ti se i dalje upravljaš po njemu...

    ОдговориИзбриши
  6. Puno pozdrava g-dji Gerov. Zelim Vam puno uspeha u radu i daljem politickom angazmanu.

    ОдговориИзбриши