13. 10. 2010.

Poslednji trenutak za akciju

Izjava predsednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića
12.10.2010.

Večeras su svi mogli da vide koliko su bila besmislena i promašena opravdanja koje su mnogi politički centri nalazili za nasilništvo koje se dogodilo u nedelju. Više nema nikakve sumnje da smo uvedeni u seriju incidenata kojima se najozbiljnije ugrožavaju mir i bezbednost svakog u Srbiji i zbog toga sutra moraju da uslede hitne reakcije države, momentalne sednice parlamenta i vlade i stvaranje zajedničkog društvenog fronta koji će zaštiti demokratski poredak i bezbednost naše zemlje.

Nasilnici će, ako se sada uzmakne pred njima i ne sankcionišu i iskorene politike koje su ih godinama hranila i podržavale, nastaviti da napadaju na svakom mogućem mestu, u zemlji i van nje, sve u želji da pobede šireći strah. Ovo je odlučujući trenutak za državu, ali se njen odgovor ne sme svesti samo na krivične postupke protiv pojedinaca, uz večito traženje opravdanja za izgrednike. Očigledno je da se razlozi ne mogu tražiti u lošoj socijalnoj situaciji, jer su na stadionu u Đenovi bili ljudi koji su zahvaljujući Evropskoj uniji i našim integracijama u mogućnosti da putuju u inostranstvo i to bez viza.

Političari i institucije moraju da odgovore jer se sada još bolje vidi koliko smo bili u pravu kada smo u nedelju upozorili da su ugroženi sloboda i ustavni poredak u trenutku dok su organizovano napadani Urgentni centar, Narodna skupština, državna televizija i sedišta stranaka koje vode evropsku politiku. Oni koji su izbegavali da pre dva dana stanu u odbranu ljudskih prava i ustavnih sloboda jedne grupe u društvu, danas moraju da reaguju jer je ovo valjda najjači dokaz da smo svi ugroženi.

Niko ne može biti spokojan i bezbedan u zemlji kojoj se preti terorizmom, gde se ugrožava život sportiste koji se usudio da sam izabere za koga će igrati, uništava reprezentacija svoje države. O tome vlast mora da misli i tu više nema prostora za stranačke razlike.

Toliko svi dugujemo svojoj zemlji i LDP je spreman da podrži svaku akciju kojom će biti sproveden zakon, ali i jasno saopštena istina o tome ko organizovano, politički i logistički, stoji iza nasilja koje smo tako često gledali proteklih godina. Od nereda prilikom hapšenja haških optuženika, paljenja Beograda posle vladinog mitinga protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, pa sve do brojnih incidenata u kojima smo svi bili ugroženi. To smo danas pokušali da pokrenemo u parlamentu i nadamo se da će posle večerašnjeg incidenta i oni koji su pred tim okretali glavu shvatiti da je ovo ključni trenutak za opstanak demokratije, reda i zakona u Srbiji.

1 коментар:

  1. Šta tu ima da se komentariše.
    SVE JE REŽIRANO U BEOGRADU.
    TREBALO JE ODVUČI PAŽNJU GRAĐANA SRBIJE OD PORUKA KOJE NAM JE PRENELA gospođa Hilari Klinton.
    Isuviše je koincidencija. Razmislite:
    -dolazak Hilari Klinton
    -izbor strana od strane italijanskog kapitena,
    -prostor gde su smešteni navijači(posebno ponižavagući pleksigas na ogradi),
    -neintervenisanje karabinjera protiv desetak huligana, ostali navijači nisu bili ekstremni
    -i na kraju zašto FSS nije PISMENO obavestio FIFU,Karabinjere i FS Italije?
    Ima još mnogo toga, ali nema svrhe!?
    SVE JE PROVIDNA FARSA.
    Suština je da je Čeda u pravu, ali svest da on radi u interesu Srbije-SLABO PRODIRE.

    ОдговориИзбриши