20. 1. 2011.

EVROPSKA KOMISIJA POTVRDILA STAV LDP-a O ZAKONU O AKCIZAMA NA UVOZ NAFTNIH DERIVATA


Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, izjavio je da će Evropska komisija zauzeti zvaničan stav da je Srbija prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uvodjenjem dvostrukih akciza na uvoz naftnih derivata. Gospodin Đelić je jasno rekao da će morati da se menja zakon i izjednači položaj domaćih (ruskih) i stranih proizvođača naftnih derivata.
                           
Tokom izmena poreskih zakona, izglasavanjem amandmana koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije, a izmene su stupile na snagu 1. januara.

Akciza na litar evropremijum goriva povećana je za 4,8 dinara za litar, na evrodizel za 6,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 30 para.

Akciza na motorne benzine sada iznosi 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovne motorne benzine (BMB) 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru. Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na evro dizel 37 dinara po litru.

Po, ko zna koji put je LDP jasno upozorio Vladu Srbije da je ovakvo ponašanje neozbiljno. Dokle više da dobijamo packe od Evropske unije? Kada ćemo prestati s nakaradnim odlukama ovakvog tipa? Setite se samo odluke našeg ministra spoljnih poslova  da ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir. A, s druge strane, na svakom koraku pričaju o ulasku Srbije u Evropsku uniju.
 
 Ovakvom politikom i ovakvim odlukama, koje su proizvod zadovoljenja koalicionih apetita, idemo unazad, približavamo se 90-im godinama, a Evropa nema strpljenja za ovakve početničke greške.


Нема коментара:

Постави коментар