30. 1. 2011.

DOGOVOR ZA PREOKRET-POVRATAK ŽIVOTA U POLITIKU

Održana 13 sednica Glavnog odbora Liberalno-demokratske partije.
       
Svečanom delu sednice Glavnog odbora LDP prisustvovali su nekadašnji lider Demokratske opozicije Srbije Miroljub Labus, potpredsednik Đinđićeve vlade Žarko Korać, Momčilo Trajković, književnici Vidosav Stevanović i Svetislav Basara, aktuelni ministar kulture Nebojša Bradić, predstavnici NVO sektora Vojin Dimitrijević, Miljenko Dereta i Sonja Biserko, general Jovo Kapičić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, novinari Mijat Lakićević, Miša Brkić, ekonomista Miodrag Zec, predsednik Sandžačke narodne partije Mirsad Đerlek, ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak, i drugi članovi diplomatskog kora.

Predsednik LDP istakao je da je obaveza LDP da pokrene politiku preokreta i na dogovor pozvao, političke oponente, sindikate, nevladine organizacije, crkvu i one koji su nekada učestvovali u prvoj demokratskoj vladi posle petooktobarskih promena, koju je vodio Zoran Đinđić.

"To je povratak života u politiku. Mislim na one koji su potrebni našem društvu, a ne našoj politici, da učine sve kako bi se te ideje ostvarile. Nikada politika nije bila toliko daleko od života, zbog toga moramo pronaći odgovor na isti onaj način na koji smo to uradili pre 10 ili 11 godina, jer je tada, kao i danas, situacija u društvu bila identična. Alternativa nije u uverenju da će svi problemi nestati kada jedna stranka dođe na vlast, nego je alernativa nastavak onog posla koji je započet onda kada su precizno formulisani ciljevi zbog kojih je jedna vlada srušena tako što je njen predsedik ubijen, a potom njegovi saradnici razjureni na margine naše svakodnevnice kao da su oni izvor nesreće i zla koje ovu zemlju uništava. Ne može jedna stranka da objasni uništenim radnicima Srbije da nikuda nećemo stići očekujući platu koju će nam dati ministar koji otvara fabrike zato što više nije u stanju da otvori stranački odbor. Mi nikuda kao stranka nećemo stići ako ne uspemo da oko sebe okupimo one sa kojima se ne slažemo, one koji nisu naši članovi, one koje kritikujemo, jer posao koji treba da uradimo, je posao koji nisu uradile generacije." - rekao je Jovanović i dodao da će LDP nastaviti da radi u pravcu razgovora sa svim činiocima društva.

Prema njegovim rečima, priče o rekonstrukciji Vlade Srbije, izborima, izbornim zakonima, dvopartijskom sistemu su "ubile srpsko društvo", jer u njima nema svakodnevnih potreba građana.

Lider LDP-a je dodao da je Srbija ušla u izbornu godinu i da ta partija mora da se društvu obrati na drugačiji način. Jovanović je rekao da se preokret pre 10 godina dogodio iz uverenja da će Srbiji biti bolje posle odlaska Slobodana Miloševića, ali da sada ne veruje da će Srbiji biti bolje samo ukoliko sa vlasti ode Boris Tadić, jer time neće biti rešeni svi problemi.

"Dok Nikolić (Tomislav, lider SNS) sa Karićem i julovcima maršira ka izbornoj pobedi naša obaveza je da radimo ono za šta Tadić i njegova stranka nemaju snage. Mi društvu moramo predložiti dogovor koji je mnogo veći od promene, moramo ponuditi politiku preokreta. Prostor za taj preokret treba stvoriti, tako što ćemo formulisati sve one ideje oko kojih sutra treba da razgovaramo", istakao je lider LDP i dodao da je neophodan preokret u kosovskoj i regionalnoj politici, dok je politika evrointegracija "svedena na fraze".

U SRBIJI TREBA DA POSTOJI RAZLIKA IZMEDJU ISTINE I LAŽI,
ZNANJA I NEZNANJA, SPOSPOBNOSTI I LENJOSTI, USPEHA I NEUSPEHA,
ALI NIKADA VIŠE OVAKO TANKA GRANICA IZMEDJU ŽIVOTA I BEDE. 
                                                                                                             

1 коментар:

  1. Imamo ljude za toliko željene promene. Samo nismo svesni da su oni tu-pored nas!
    Nešto se dešava na "Brdovitom Balkanu"
    Ako ima Boga red je da i nas ogreje Sunce.
    Optimista

    ОдговориИзбриши