15. 1. 2011.

IMA LI KRAJA MONOPOLU NIS-A? KO JE KRIV ZA POSKUPLJENJE GORIVA?


Gorivo je ovoga puta poskupelo isključivo odlukom vlasti.   

Najnovijim Zakonom o akcizama vlast prikriveno podržava NIS i monopolski položaj ove kompanije na srpskom tržištu. Na sceni je apsolutna politička podrška NIS-u . Umesto da se ide ka demonopolizaciji tržišta, NIS je još više ojačan u vladanju srpkim tržištem nafte.
Evropska unija je uputila oštar protest dvojici srpskih ministara koji su boravili u Briselu, gospodinu Mlađanu Dinkiću i gospodinu Đeliću povodom takvih odluka vlasti

Evropa je jasno rekla da je ovakav potez srpske vlasti pokazao da EU još uvek ne može da ima poverenja u Srbiju što se ekonomije tiče. Rečeno je i to da je došlo do direktnog kršenja potpisanih trgovinskih sporazume izmedju EU i Srbije. Da Vas podsetimo, ti sporazumi su put ka Evropskoj uniji.

Vi, dragi čitaoci, procenite onda u kom pravcu se kreće Srbija .Takvom odlukom je direktno ugroženo poslovanje drugih kompanija koje se bave ovom delatnosti i koje su naftne derivate uvozile. Ovim potezom smo ostali uskraćeni i dalje za kvalitetnije i jeftinije gorivo. Da li to Evropa  treba da više brine o nama, nego Vlada naše zemlje.

Setite se da su na RTS-u ponosno najavljivali pojeftinjenje goriva. Svi znamo šta nas je posle nekoliko dana sačekalo na benzinskim pumpama. Da li oni još uvek misle da se televiziji veruje kao u vreme 90-ih, ili još uvek žive u tim godinama?
LDP zahteva da Skupština razmatra izmenu ovih propisa i time poštedi građane Srbije od ovakvog štetnog Zakona.
Umesto daljeg gubljenja vremena i primene zakona o visokim akcizama na uvozna goriva, LDP će odmah predložiti konkretnu izmenu tog propisa.
Ako Vlada okleva da zakaže sednicu u vanrednom zasedanju, LDP će konkretnim predlogom omogućiti svima koji se deklarativno zalažu za ukidanje antievropskog i za građane štetnog rešenja da se sednica održi već tokom naredne nedelje. Svako dalje odlaganje biće dokaz da stranke, koje su glasale za štetan energetski sporazum sa Rusijom, interese iz tog posla stavljaju iznad potreba građana, razvoja slobodne konkurencije, poštovanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ulaska Srbije u Evropsku uniju.

3 коментара:

  1. MA TO JE OK, SAMO ŠTO SE TOGA NISTE SETILI KADA JE AMANDMAN PREDLOŽEN???

    ОдговориИзбриши
  2. Za amandman poslanika SPS glasali su poslanici vladajuće većine. Gospodin Bajatović je to potvrdio u svojoj izjavi za Blic.
    - Čim se radi o akcizama, radi se o prihodu budžeta. Da to nije bilo dogovoreno u okviru vladajuće koalicije, ne bi bilo ni izglasano. To jeste veći izdatak za privredu zbog skupljeg goriva, ali smo mi u državi svesni toga - objašnjava Bajatović.

    ОдговориИзбриши
  3. Ma Rusi nas vole, nece oni nas da tako peljese. Mi moramo pomocu ruskim kompanijama!

    ОдговориИзбриши