10. 2. 2011.

BROJKE GOVORE

Poštovani sugradjani, opštinska uprava svake opštine je servis gradjana. Jedan od osnovnih zadataka svake optinske uprave je brzo i efikasno rešavanje problema gradjana.

Objavljujemo broj nerešenih predmeta (koji su primljeni te godine) gradjana opštine Negotin nekoliko godina unazad:

-2003. godine nerešeno 1169 predmeta;

-2004. godine nerešeno 982 predmeta;

-2005. godine nerešeno 318 predmeta;

-2006. godine nerešeno 407 predmeta;

-2007. godine nerešeno 243 predemta;

-2008. godine nerešeno 458 predmeta;

-2009. godine nerešeno 647 predmeta;

-2010. godine je ostalo u fiokama opštinske uprave 5465 predmeta!!!

U 2011. godini je od januara do sada primljeno 743 zahteva gradjana. Na odgovor čeka 710 predmeta, dok je rešeno svega 33. Ekspeditivnost na nivou. Ovo je jedan od dobrih pokazatelja odnosa aktuelne vlasti prema gradjanima opštine Negotin!

Ne treba zaboraviti da većina šefova opštinske uprave prima stimulaciju za doprinos na radu, koja nije beznačajna jer plate pojedinih prelaze 60.000 dinara. Tu ne ubrajamo predsednika opštine. Treba da znate da od 170 radnika uprave, oko 90 radnika rade isključivo po zahtevima gradjana. Dalji komentar nije potreban!

Nad radom opštinske uprave nadzor vrši Opštinsko veće koje postavlja načelnika koji treba da rukovodi radom zaposlenih. Sami donesite zaključak! Bitno je da stimulacije pljušte na sve strane, kao da će sutra izbori?

Negotinci znaju ko je u kom periodu bio na vlasti.

Za par dana moći ćete da pročitate kako su raspodeljena novčana sredstva opštine. Videćete ko ima prioritet, na vodećem mestu su Pokret gorana i SUBNOR.

Takodje, želimo da vas obavestimo da je doneta odluka o dоdeli opštinskih stanova. Opštinskih dobro ste pročitali, ne partijskih! Uskoro i nju objavljujemo!




45 коментара:

  1. Kako vam nije jasno. Oni su plaćeni da ne misle, već da rade samo ono što im se kaže.
    Nekome je u interesu da se u ovom delu Srbije stvori što veće nezadovoljstvo.

    ОдговориИзбриши
  2. Bahato ponasanje opstinske vlasti se oglesda i kroz rad javnih preduzeca.I pored negiranja predsednika opstine da je u javnim preduzecima primlojen bilo koji radnik na poslovima administracije treba znati sledece:U JKP "Badnjevo" primljen je na radnom mestu savetnika za investiciona ulaganja covek iz DS-a a samovolja direktora Bankovica se nastavlja.Koeficijente uvecava njemu podobnim ljudima a sve na ustrb radnika koji imaju platu ispod minimalnog LD-a.Suprugu je zaposlio u javno gradjevinsko preduzece a kako smo obavesteni nova primanja po partijskoj liniji tek slede.Bahato ponasanje ovog "strucnjaka" koji kako sam saznao trazi povecanje licnog dohotka za sebe ide do te mere da je sam sebe uz pomoc predsednika UO iz SPS-a proglasio sebe spasiocem komunalnog preduzeca a da nikad nije pomenuo dugove koje je preko kredita napravio ovom preduzecu.Novi auto koji treba da kupi a za koji je odobrenje dao UO ovog preduzeca u vrednosti od 2.500.ooo dinara ne zadovoljava apetite ovog "strucnjaka" koji je do dolaska na ovu funkciju od ovog preduzece dobro naplacivao za kompjuterski program koji nikad nije zavrsen.Parking sluzbu koja odlicno posluje rastura za rad samo sebi poznatih ciljeva.Radnicima putne troskove za dolazak na posao nije isplatio pet meseci unazad,ali zato niko nesme da digne glas jer su se upravnici kao po obicaju prvi stavili na raspolaganju kao uvlakaci ovom coveku za rad opstanka na svojim mestima,pa tako ni sindikalci ne smeju nista reci jer pretnje stizu sa svih strana.Dokle ce tako vladati videce se!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Браво пријатељу.Само да потврдим као радник комунала да је све ово тачно.Има још пуно тога што није речено.Како је лоповлук у комуналу од стране овог директора проглашен пословном политиком предуѕећа,како су чланови управног одбора себи иѕгласали плаћање дневница,а то подржали и чланови У.О иѕ редова радника,како на место администратора ради радница са основном школом на захтев управника Радосављевића и много тога.Пуно тога има а инспекцијске службе заобилазе ово предузеће.

    ОдговориИзбриши
  4. А izostavili ste da kazete kako je bivsi predsednik SNS-a Negotin,S.Vidanovic nagradjen prelaskom na drugo radno mesto u administraciji a koeficijent zadrzao kao upravnik R.J u kojoj je bio.Kako su nagradjeni i svi oni radnici koje je sa sobom povukao da predju u DS Negotin,medju njima i cuvar sa koeficijentom poslovodje ekonomske jedinice.Kako i zbog cega ovakav rad direktora podrzava sindikat "Nezavisnost" i zbog cega na sve ovo ne reaguju druga dva sindikata.Ko se koga i zbog cega plasi?

    ОдговориИзбриши
  5. Pada pada pada vlada, sta to pada, pada vlada!
    Kol'ko mi se cini o5 nam se blize izbori!

    ОдговориИзбриши
  6. Za anonimnog od 10.02.2011. u 17,30
    Povodom vaseg komentara i pitanja zbog cega ne reaguju druga dva sindikata na neke od navedenih desavanja u JKP "Badnjevo" kao predstavnik Radnickog Sindikata odgovorno tvrdim:
    Da je ovaj sindikat na sednici upravnog odbora izneo svoj primedbu i ne slaganje sa prijemom novog radnika u administraciji na pomenutom radnom mestu,kako smo naveli sa koeficijentom koji dobijaju tri uposljena radnika koja direktno ucestvuju u stvaranju dohotka,zatim da se ne slazemo sa odlukom upravnog odbora da se isplacuju clanovi upravnog odbora pogotovu ne oni iz redova radnika,da se formira komisija koja ce ispitati price o prevelikoj potrosnji goriva i jos toga o cemu postoje zapisnici sa sednica upravnog odbora.Ovaj sindikat je ostao dosledan svojim principima u odbrani interesa za ostvarivanje boljeg materijalnog polozaja radnika i njihovih interesa bez obzira koja stranka i koji direktor bio na vlasti.To smo cinili i za vreme mandata gospodje Gerov i to ce mo ciniti i ubuduce.Posto nemam nalog ovde potpisujem se svojim imenom i prezimenom i imenom sindikata koga prestavljam.
    R.S.K.D "Badnjevo"
    Predsednik
    Ljubisa Rajcic

    ОдговориИзбриши
  7. Svaka čast Ljubiša.Jedini si uz radnika samo neznam što tvoj kolega iz samostalnog ćuti.Žalosno je što si jedan od retkih koji je shvatio da sindikat nisu polutke i pilići.Kad to budu drugi shvatili biće im kasno.
    Pozdrav.
    Misionar

    ОдговориИзбриши
  8. Samo ću kratko da se na dovežem na priču anonimnog od 10. фебруар 2011. 15.26 .
    Bahatost direktora komunala se nastavlja naravno! Svoj lični dohodak je povećao za 10,000. dinara, a gradsko klizalište koje su platili 70,000.evra u februaru mesecu ne radi! Po nalogu direktora, radnici ovih dana rade na razmontiranju klizališta.
    Treba postaviti pitanje zbog čega je i bilo prazno ove godine, a prošle puno ? Dovoljno jasno! Cenu bazena dižu i dalje, a nemamo nikakve uslove! Dok svi bazeni u Srbiji rade još od juna meseca, naš se otvara u julu! Jako dobar posao!
    Sve u svemu bitno je da sam sebi povećava platu!
    Nikola.

    ОдговориИзбриши
  9. Sindikalce mozete kupiti tako sto ce primati platu i netaditi nista.Jedan od njih za vreme radnog vremena prodaje auta na parkingu.
    Dok drugi ima sekretaricu bivsu frizerku bez kvalifikacija za to mesto(cak je i diploma koju je naknadno donela bila pod lupom).Najveci radnik u JKP je Kracunovic zvani Lale on po ceo dan radi na igricama.Sta reci o Negotinu ,zaposljavaju se ljudi eno u Fondu za gradjevinsko zaposlili vozaca koji vozi najnoviji mercedes i sa njim dolazi na posao,ujedno mu placaju i putne troskove kao da nije bilo vozaca iz Negotina.

    ОдговориИзбриши
  10. Sta vas cudi SPS je onaj stari ,Vuk dlaku menja ali cud nikad,ovde se ni dlaka nije promenila vec su zuti sve gluplji i gluplji i sve rade u korist SPS ,a na svoju stetui to ce ih kostati debelo.Ovaj prelaz Videnovica u DS je jos jedan dokaz da u DS vlada apokalipsa,covek koji nikad nije proso ni u svom selu koji je manipuliso radikalima ,a njima je lako manipulisati,sad postaje kadar DS mrak zutacima.

    ОдговориИзбриши
  11. Jer to taj Radosavljevic sto ima sekretaricu frizerku,koga pominje anonimni od 10.02 u 16,40.
    Pa i taj je od skoro presao u DS.Brate on ti je posebna prica.Za njega se prica da dolazi na mesto tehnickog direktora umesto onog Goluba a ovaj kazu ide na mesto direktora u gradjevinsko zemljiste posto dosadasnji SPS- direktor neznam mu ime ide u penziju.Valjda ce da bog da se sto pre raspisu izbori pa da vidimo ledja ovim prevrtacima.Po misljenju velikog broja Negotinaca sa kojima sam pricao ova vlast je najgora do sada izabrana.Dace bog da im brzo vidimo ledja.A sto se tice bahatog Urukovica njega treba snimati za nastavak serijala "IPAK SE OKRECE".On je Negotinski Ekrem Jevric.

    ОдговориИзбриши
  12. Za svaki slućaj moram da pitam: Da li je ovaj blog pandam "Borskoj inicijativi"? Ako jeste može se koNstatovati da je u JKP Badnjevo uvedeno novo radno mesto:KONTROLOR RADA(nerada) samo oprez - ne priznaje se kućni rad. Nemoj da se začudite ako zbog toga bude zakašnjenja u otpočinjanju čišćenja divljih seoskih deponija.
    Jer-bo JKP Badenjevo se ozbiljno razmahalo.
    Kako su se anonimusi razmahali nemoj neki da pomisli da je ovo ozbiljan komentar. A zašto da ne?

    ОдговориИзбриши
  13. Sta je anonimus od 17,39 hteo da kaze?Da se nije on pronasao u nekom od ovih komentara ili misli da ovde nedostaje filozofiranja,pa isprica nesto a da ni sam ne razume sta je hteo da kaze?
    Misionar

    ОдговориИзбриши
  14. Poruka Misionaru.
    Što se petljaš u nešto što ne razumeš.
    A za tebe i tebi slične postoji jedna mudra narodna izreka:
    "Blago siromašnima duhom, njihovo je carstvo nebesko"
    Da nebi bio u zabludi, ne radim u JKPB.

    ОдговориИзбриши
  15. Za Anonimnog od 14,32 Ako si hteo svoju pismenost i bogatstvo duha da pokazes moras se spustiti i na nivo Misionara i njemu slicnim,to je bogatstvo osobe sto zna i ume kakvim se ti predstavljas,a posto pises ovde pisi da te svi razumu a ne da ne razumes ni sam sebe da bi posle ispao veliki pismenjak citirajuci Mateja i bibliju.Veci bi pismenjak ispao da si objasnio sta si hteo reci.
    Pretpostavljam da si po zvanju u rangu Urukovica pa ti je ponizenje da svoje nebuloze objasnjavas.
    D.B

    ОдговориИзбриши
  16. Za Anonimnog od 14,32
    To što si citirao pokazuje koliko ništa neznaš.To nije narodna izreka već citat iz biblije.Ali siromaštvo duhom znači da neko rasuđuje na jednostavan način i tim putem dolazi do istine,što ne znači da su siromašni duhom glupi ljudi.
    Toliko o tvojoj pismenosti.
    Yoka

    ОдговориИзбриши
  17. Komentari su veoma interesantni,ali se ne odnose na temu iz posta.Brojke iz posta govore o nesposobnosti aktuelne vlasti.Ako ste pratili zadnju sednicu SO Negotin mogli ste da uocite da je Opstinsko vece ispravljalo samo sebe povlaceci predloge odluke koje su sami uputili na sednicu SO.Znaci,nesposobnost aktuelne vlasti i polupismenost njihovih najblizih saradnika se moze videti i iz objavljenih brojki,ali i kroz pracenje rada organa vlasti.Vrlo brzo cemo govoriti o najvecoj nepravilnosti koju je ucinilo,prvo Opstinsko vece kada je predlozilo,a onda SO Negotin kada je donela odluke o uskladjivanju..... osnivackih akata ustanova iz kulture.Oglusili su se o predlog odbornicke grupe LDP Negotin,odnosno odbornika,Radmile Gerov,da te tacke povuku sa dnevnog reda,a da ODMAH pristupe ozbiljnoj analizi navedenih odluka.Mora se priznati da su ovo kardinalne greske dipl.pravnika koji to rade po sluzbenoj duznosti ili po zadatku.Ko ce na kraju biti kriv vreme ce pokazati,a svi zajedno cemo biti svedoci,jos jednoj,od mnogih demonstracija nesposobnosti i nestrucnosti vlasti i njihovih miljenika.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  18. Izvinite,zaboravih,da li ste primetili da je Radmila gerov procitala odgovor Ministarstva o sednici bez sekretara,a bahati Urukovic ne pokaza svoj odgovor,sta mislite ZASTO?Cudi me da odbornicka grupa LDP nije dala informaciju o sednici SO od petka,nadam se da ce to odmah uciniti,bilo je tamo veoma interesantnih stvari.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  19. Versko naravoučenije je zabranjeno van crkve, sa izuzetkom kada se izvodi kao školska nastava.
    Ovo je blog za iznošenje političkih stavova, kao i OSTALI blogovi na negotinskoj džadi.

    ОдговориИзбриши
  20. jos jedan koji ne zna sta je hteo da kaze

    ОдговориИзбриши
  21. Kako sad plivau tvoji kadrovi Rado,Suca prevrtac,pa tvoj sef protokola Miki Knezevic sa polj.fakultetom agroekonomskog smera drma cas kod tebe pljuje zute cas kod zutih pljuje tebe.Nezna se ko je bolji u tome Suca ili Miki,
    ipak prednost dajem Mikiju.

    ОдговориИзбриши
  22. Za anonimnog koji se potpisuje sa "Pozdrav"
    Za mene bi mnogo interesantnije bilo vaše viđenje šta je to interesantno bilo na poslednjoj sednici SO.
    Optimista

    ОдговориИзбриши
  23. Za anonimnog u 22,14 i Misionara
    ZNATE LI VI ŠTA HOČETE.
    Vama niko nije dobar koji ne misli kao vi.
    Dobili ste direktora koji vas sigurno vodi. Primate redovno platu, a na biro toliko nezaposlenih.
    Centar grada jutros osvanuo čist. Radi se. Koliko čujem ugovaraju se novi poslovi.
    Šta vi zapravo želite?

    ОдговориИзбриши
  24. Nista nezelimo,samo da se plati rad i da se odvoji od nerada,recimo od opstinara i politicara.Komunalci su u principu zadovoljni,za razliku od drugih u ovoj drzavi i opstini oni rade ,pitam se da li su dovoljno nagradjeni za to,za razliku od budzetskih firmi kao sto je kultura,zavod za urbanizam,biblioteka,muzej,turisticki savez i da nenabrajam vise.
    Takvi bi trebali bar da 50% svoje plate zarade pa da vide kako je to kad trebate da svoju platu zaradite ,a ne samo da je primate ili dobijate.Onda ce vam biti jasno zasto komunalci traze da se plati rad ,nesposobnjakovici.

    ОдговориИзбриши
  25. Za Anonimnog u 13,01
    Ma znaju komunalci sta Hoce ali jos bolje znaju sta Nece.Gde njih to sigurno vodi direktor.Pa da li je centar grada cistiji od kada je Bankovic dosao.Nije sigurno.Sta vise nikad nije bio veci nerad,nego sada.Nikad se vise nije lovilo u mutnom nego sada.Ni za vreme jednoumlja nije se gledala vise partijska pripadnost kao sada.Pa cuo si sta kazu komunalci koliko je kredita uzeo,pa da radnicima nije 5 meseci isplatio putne troskove,da ljudima deli koeficijente prema partijskoj pripadnosti.O cemu ti pricas.Pa u svemu ovome jedino je on profitirao.Zenu zaposlio sluzbena kola pretvorio u privatnu prciju,sve sto je uradio to je bilo na stetu komunala.Videce se ubrzo koja je njegova uloga ovde u komunalu.
    Misionar

    ОдговориИзбриши
  26. ja ne bih o komunalu nek otvore blog pa udri te tamo po njima. Ali treba malo progovoriti o budzetskim firmama koje mogu same da zaradjuju. Recimo Dom kulture. kako su poceli ovu godinu, mogli bi da uposle prosvetne radnike da im rade posao. Posto su im sve manifestacije do sada oni odradili sa decom. Tako je i sa ovom poslednjom predstavom o ljubavi.Lepo srednjoskolci osmislili program ,a oni se kite SVOJIM programom. Pa sta je bre tu ljudi vase aman.Sto ne kazete da ste za Zajecarsku predstavu imali prodatih 40 ulaznica. Pa o tome se u Zajecaru prica.

    ОдговориИзбриши
  27. Odgovor OPTIMISTI.Veoma je bila interesantna diskusija povodom predloga za dopunu dnevnog reda LDP za ponistavanje resenja o privremenom savetu MZ Popovica.Resenje je nezakonito,a vlast nece o tome da govori,cekacemo odgovor ministarstva.Dalje,donete su odluke o USKLADJIVANJU osnivackih akata 4 ustanove kulture koje su nezakonite jer je prelaznim odredbama sve stavljeno van snage te sada ne postoji osnivacki akt, USKLADJIVANJE nije OSNIVANJE,o tome cemo vrlo skoro opet pricati.Ovog momenta ne postoje OSNIVACKI AKTI te 4 ustanove.Necemo se upustati u sadrzinu te kvazi odluke.Dalje,doneta je odluka o stavljanju van snage ODLUKE O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE ....Pitajte nekog ko se malo rayume u pravo da li je nekada cuo ili video da je,recimo,Narodna skupstina donela Zakon o stavljanju van snage Zakona o iznemama i dopunama Zakona....ne,vec se opet vrsi izmena i dopuna.To se sve moze procitati u propisu koji govori o jedinstvenoj metodologiji izrade zakona i drugih propisa koji se primenjuje i na akte organa lokalne samouprave.Inace,propis je doneo Zakonodavni odbor Narodne skupstine RS.To pravnici nove vlasti ne znaju ni da postoji.Toliko za sada.Ako zelis detaljnije javi se.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  28. @Pozdrav
    Dovoljno. Hvala.
    Optimista

    ОдговориИзбриши
  29. Sto se doma kulture tice i muzeja zajedno sa arhivom moze se reci da su to apsolutni neradnici i da zive bukvalno na ledjima budzeta,a trebali su los prosle godine ostvaruju 40% prihoda od svojih programa.Da vidimo tad te blazirane strucnjake koji ni dva dinara nisu zaradili u svom zivotu kako ce primiti platu, a nije da nemaju menadzere i visak radnika.Sto neko pomenu za komunalce da seljacima nisu isplatili 5 meseci putne troskove,pa upravu su kad je potpisan ugovor o radu nisu trazili putne troskove.Uostalom sela nam se prazne upravo zbog toga sto cuvari i vozaci putuju iz sela u grad ,a nezaposleni iz grada nemaju gde da rade ili mozda da njima placaju da idu i rade zapustene njive po selima .
    Placa se rad ,a ne odakle putujes.Ostavite se komunizma i nadjite mi ijednu zemlju gde se placa putovanje na poso.Placa se rad a gde zivis poslodavca nezanima,svak gleda da smanji troskove,zapadnjaci zbog toga premestaju citave fabrike na istok,pitajte koja strana firma u Srbiji placa putovanje radnicima.Osvesti te se komunizam je odavno proso i njihova politika da isprazne selo.
    Alo ocete Evropu nema putni troskovi i ja sam za to selo seljacima grad radnicima.

    ОдговориИзбриши
  30. komentar na 13.07
    Lepo je sto ste ovo razjasnili, ali je tuzno sto u Skupstinskim klupama sede ljudi koji POJMA NEMAJU niti razumeju. Nisu oni krivi jer im je svest i obrazovanje toliko koliko je bez uvrede, ali su krivi sto su na to pristali. Tako ce biti dok god se politikom budu bavaili poluobrazovani ljuidi. Ne mozemo svi biti lekari, profesori,...pa ni politicari. Cist razum je zaista nesto sto najpre treba neko da poseduje, ali je skolovanje ,slozicete se nadgradnja svega . Samo da nije Megatrend.

    ОдговориИзбриши
  31. Anonimnom od 22.28
    Najtuznije je sto za predsedavajucim stolom sede oni koji pojma nemaju.Ne znam da li ste gledali snimak,mogli ste da cujete sekretara SO koji nije znao sta zeli da kaze.On je taj koji je sve trebalo da pregleda i upozori predsednika na nepravilnosti.Sekretar je nesto govorio o DISKRECIONOM pravu predsednika Skupstine,ali nije rekao da su to izuyeci,ali i da u tim slucajevima predsednik mora da postuje yakone i druge propise.Doduse,pre njega je to trebalo da ucini Opstinsko vece koje je,u vecini slucaja,predlagac svega sto dodje u skupstinsku proceduru.Predsednik Opstinskog veca-predsednik opstine je odgovoran za zakonit rad,pa cak kada opstinsko vece izglasa nezakonit akt predsednik ima obavezu i pravo da taj akt OBUSTAVI od izvrsenja.Ja sam sigurna da to niko nije ni objasnio predsedniku opstine.Ima tu mnogo problema,a najveci je sto vlast nema strucne saradnike.

    ОдговориИзбриши
  32. Anonimnom od 15.feb.22.28
    Megatrend, a zašto da ne? I državni fakulteti su skloni korupciji, mitu, lošim nastavnim osobljem pa i lenjim i neodgovornim studentima. Ko je hteo da uči i da zna - naučio je i saznao na bilo kom fakultetu. Ovde se neki pojedinci vataju za Megatrend ko pijanci plota, a ne iznose nikakve argumente zašto pljuju po istom. Ja sam završio MTD i dobio sam adekvatno znanje koje mi je bilo potrebno. Da čujem Vas šta ste vi završili od škole(fakulteta) i koliko to trenutno koristite u vašoj delatnosti koju obavljate (ako je obavljate)...da čujemo, za i protiv - dosta više praznog pljuvanja...
    *Miki*

    ОдговориИзбриши
  33. Miki,svaka cast,pogotovu ako svoje znanje i strucnost koristis u obavljanju poslova.Licno nemam nista protiv MTD,ali se sigurno danasnji sistem skolstva razlikuje od ranijeg,kada sam ja stekla svoje visoko obrazovanje.Medjutim,i to je deo tranzicije i eventualnod ulaska u evropske tokove,te je to tako normalno.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  34. Naravno da imam visoko obrazovanje pa zato sebi za pravo i dajem da komentarisem. Da fakultetska diploma je Dragi Miki samo preduslov dalje nadgradnje koja sledi uz seminare, stalnu edukaciju, mnogo toga procitanog. Tebe nesto ne videsmo ni na jednoj kulturnoj manifestaciji a priznaces ako sebe nazivas intelektualcem da ti je ponekad i mesto na koncertu i pozorisnoj predstavi ( ali da to nije Grand koncert ili Kursadzije...)Prema tome imam protiv jer znam koje sve zavrsio i kako jer sam svojim ocima gledala raznorazne politicare koji se sada kite tim diplomama. Ali ne brini ima takvih fakultetau svakom gradu, zovu se skupljaci para.

    ОдговориИзбриши
  35. Da bi se bio strucnjak ne mora se posecivati pozoriste i koncerti odredjenog tipa,to nije potvrda ni stepena obrazovanja niti nadgradnje.Svako ima svoja interesovanja,pa i navike.O svemu se covek moze informisati i na druge nacine.Ja sam visoko obrazovanje stekla 1980.godine,smetali su mi privatni univerziteti,u pocetku,ali bas zbog svog obrazovanja i edukacije jasno mi je da je ovo posledica priblizavanja,kako mi to kazemo,zapadu.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  36. Pocelo je sa sindikatom pa da reknem i ja koju.Danas je sindikat,ovakav kakav je davno proslo vreme.U osnovi je uvek sukob razlicitih interesa,vlasnika i radnika,samo sto ovo vreme nazovi demokratije,trazi drugaciji pristup u resavanj nagomilanih problema.Bahatost i samovolja vlasnika kapitala i njihovih zastupnika tj.direktora ne mogu se vise resiti vatrenim govorima na mitinzima,obustavljanjem rada ili pricom o problemima bez moguceg resenja.Ovo vreme trazi institucionalnu borbu i samo takav vid ce dati rezultate koji mogu biti primenjivi.To znaci da danasnji nacin organizovanja sindikata treba da ode u istoriju.Svaka opstinska sind.org.treba da ima pravnika koji bi bio dobar poznavaoc zakona o radu i koji bi u ime povredjenih radnickih prava,a preko opst.sind.org. poveo spor.Sporovi bi bili o opstim pitanjima iz ZOR-a koja se najcesce krse.To se odnosi na placanje doprinosa,isplatu minimalne zarade,placanje prekovremenog rada i rada na drzavne praznike,nocnog rada,prava na dnevni,nedeljni i god.odmor i sl.Kada dobiju takve sporove,moci ce se pred vlasnicima i direktorima sa takvim presudama ostvariti to pravo i u ostalim organizacijama.Ako znaju da postoji neko ko ce ih nadzirati i ako treba pokrenuti radni spor mislim da ce i radnicima biti lakse da se odluce da zastite svoja prava jer ce imati vere u takav sindikat

    ОдговориИзбриши
  37. Anonimnom od 20.02 u 19,41
    Ovo sto ti predlazes nema ni u jednoj zemlji sveta.To je najveca glupost.Pa sindikalno organizovanje u svim evropskim zemljama nikad nije bilo jace nego sada,a ti bi sindikate slao u istoriju.Ono sto nedostaje sindikatima je udruzivanje i veca medjusobna saradnja.Kako moze advokat da ih nadzire kad ne mogu hiljade radnika da zaustave samovolje rukovodioca.Sto li ti mlatis ovakve gluposti nije mi jasno.
    Misionar

    ОдговориИзбриши
  38. Misionaru od 24.02 Ne znam gde radis i da li su u tvojoj firmi ugrozena radnicka prava tipa onoga sto sam vec napisao,ali ako imas dnevni rad od 10-ak sati,bez prava na pauzu,ako ti takav rad niko ne placa,ako primas platu ispod minimalne a vlasnik ti na tvoje prigovore kaze da ga tuzis,ako znas da sudovi stoje iza kapitala a ne pravde,reci mi sta ce onda u svemu tome takav sindikat.Da mi ponudi svinjske polutke koje ja ne mogu da platim.Hvala.Neka se stvarno zalozi za radnicka prava,pa ce imati i dovoljno clanova/ako nisi procitao pre neki dan u novostima je bila tema o smanjenom interesovanju za clanstvo u sindikatima/,neka ucini nesto konkretno za boljitak radnika i onda ce povratiti poverenje.Sto se tice advokata u sind.org.,razmisli zasto vecina firmi u kojima deluje sindikat nema potpisan kolektivni ugovor a zakon o radu te upucuje na tzv.mirno resavanje sporova koje sindikalnu org.treba da kosta oko 50000 dinara da bi iz Beograda dosao advokat koji ce pokusati da izmiri strane u sporu.Dokle taj Beograd.A u Evropi je sindikat,za tvoju informaciju sasvim drugacije organizovan pa za vreme strajka ima fond iz koga placa strajkace i takodje vodi sporove da bi dobio presudu koja po anglosaksonskom pravu uvek biva takva u slicnim sporovima pa je i to vid pririska na poslodavce.Jedino u cemu si u pravu je potreba za jednim sindikatom koji ce okupiti sve zainteresovane radnike a ne kao sada kada ih ima nekoliko.SSSS,Nezavisnost,ASNS...

    ОдговориИзбриши
  39. Za Anonimnog od 24.02 u 21,31
    Jako mi je dobro poznato kako deluju sindikati na zapadu.Za informaciju njihova clanarina je mnogo,mnogo veca od ovih 1% koliko iznosi nasa.Pa za razliku od nas kod njih postoji zakon o sindikatima,pa kad sindikat u firmi postigne dogovor sa poslodavcem to se odnosi samo na clanove sindikata.Slazem se da sindikat nisu polutke,a sta mislis ko predstavlja sindikat u firmi.Pa zar dva coveka treba da obezbedi sve te preduslove da bi ti i tebi slicni bili clanovi sindikata.Jedino resenje iz ovog tvog teksta je uvlacenje direktoru zarad sopstvenih interesa a za drugog kako mu bude.Ni jedna vlada kao ova nije toliko ignorisala sindikate ali to ce joj se obiti o glavu.Ni jedna vlada nije toliko predizbornih lazi izrekla kao ova.I posle svega pocela je hajka na sindikate da ne razumeju situaciju u zemlji da je to sto rade politicki i t.d.Ali pouzdano ti kazem i tvrdim da sindikalno jacanje i u Srbiji i u Evropi nikad nije bilo jace.Odavde izuzimam Negotin,jer se kod ovih ljudi svest zadnja budila.Lose bi bilo da je ostalo kao u socijalizmu na samo jednom sindikatu,ovako mislim da su manje mogucnosti za obmanu radnika.Seti se da su nekad svi predsednici sindikalnih organizacija bili i clanovi skupstina i sa njima je direktno manipulisano sa vrha.I na kraju jos da dodam da je kolektivni ugovor potpisan u mnogim preduzecima i to je zakonsko pravo sindikata da trazi ali poslodavac je duzan da pregovara ali ne i da potpise,u tom slucaju ni deset advokata ne mogu pomoci jedino resenje je protest.Ali da bi dotle doslo kod radnika treba da proradi svest!!
    Misionar

    ОдговориИзбриши
  40. Za misionara od 27.02 E,pa vidis ti odavde izuzimas Negotin a u njemu su plate radnika u nekim preduzecima ispod svake kritike.Uzmi za primer Inex Uzor i plate njihovih radnika od 10000 i platu direktora od 220000 pa izracunaj sta god hoces u takvom odnosu.Pouzdano znam da je njihov direktor/koji je na toj funkciji skoro 35 godina/bio tuzen zbog neisplacivanja minimalne zarade radnicima i da je ovakvo negotinsko sudstvo spor resilo u njegovu korist,isto kao i sto je Ljubisa Spasic podnosio krivicne prijave protiv njega,pa opet od toga nije bilo nista.Lokalni mocnici su lokalni mocnici.Da je takvu vrstu spora vodila neka institucija npr.sindikat i da je pored toga imala i druga sredstva pritiska,mozda bi bilo drugacije jer to vise ne bi bio lokalni spor ako ga ta institucija digne na visi nivo.Sto se tice protesta plasim se da takav vid otpora ne dotice nikoga/ljudi strajkuju gladju,prikivaju sebi eksere samo da bi na kraju bili izmanipulisani i jedino dobijali obecanja/.Najveci problem je vrlo los zakon o radu koji je apsolutno na strani poslodavca.Zbog toga je borba za prava radnika preka potreba ali samo putem institucija.Opet ponavljam da me je na ovaj komentar ponukao clanak u novinama koji pise o smanjenom interesovanju radnika za clanstvo u sindikatima jer su im izneverena ocekivanja i smatraju da od njihove clanarine jedino funkcioneri u sindikatima imaju vajdu.

    ОдговориИзбриши
  41. Za Anonimnog od 16,42 Ovde nije samo Uzor u pitanju vec sva preduzeca.Podji samo od toga da je u Negotinu postojalo opstinsko sindikalno vece koje je jedino imalo tu neku moc vecu od samih sindikalnih organizacija.I sta se desilo posle toliko godina,dolaskom Mezdinovica za predsednika nije ni ime od toga ostalo.Zapravo Negotin nije vise Vece nego Poverenistvo.A gospodinu Mezdinovicu nije dovoljan samo sindikat pa je i u savezu boraca i u ko zna kojim istitucijama ali ga nema tamo gde je trebao da bude:"na celu sindikata".E takvi sindikalci prezivljavaju od clanarine onih sitnih koji neznaju da kazu da za njegovo poverenistvo vise nece izdvajati ni dinar.E to je jedini sindikat koji misli da su sindikati polutke i pilici i koji zivi od provizije koju uzima od sindikalnih organizacija kojima daje te polutke i pilice na rate.Takvim ljudima nije mesto u sindikatima ali za to je potrebna svest clanova sindikata.A o korumpiranosti ovog sudstva u Negotinu svi znaju i njih ni jedna metla ne moze pocistiti.A sto se tice smanjenosti interesovanja za sindikate siguran sam da nije tako.Evo policajci se preko sindikata prvi put izbotise za strajk i za kolektivni ugovor a to je veliki pomak.Nadam se da ce radnici znati da prepoznaju prave sindikalne vodje od onih poput Mezdinovica i sa njima krciti svoj put za bolji polozaj i primanja dostojna coveka.
    Misionar

    ОдговориИзбриши
  42. Za Misionara od 27.02 Apsolutno se slazem da je nekad postojao sindikat a danas ga nema.Mislim i da je velika uloga Mezdinovica u svemu tome jer covek voli da se pojavljuje na TV,a da nikakvih konkretnih rezultata nema.Jesu policajci,prosvetari,zdravstvo uspesni sa svojim sindikatima ali je to samo zato jer su oni preko potrebni svakoj vlasti i sa njima se MORA razgovarati i dogovarati a obicni radnici su i dalje na zacalju svih dogadjanja i sete ih se samo oko izbora kada ih kupe slatkorecivoscu,praznim pricama i obecanjima.Normalno,to je samo dok se dobiju izbori a posle neka strajkuju,zakovaju sebi eksere u ruke,neka rade prekovremeno za bednu platu i slobodno mogu da gundjaju.Jos cemo to da upisemo sebi kao demokratsku tekovinu/eto pricaju svasta o vlasti a mi ih ne hapsimo/.Inace sindikat na zapadu je postao manje vazan faktor,jer u FIAT-u su pre izvesnog vremena radnici morali da potpisu da ce raditi do 120 sati prekovremeno za godinu dana/zakon kaze 40/,da za to vreme nece strajkovati,da ce se odazvati pozivu na rad bez obzira na dan u kome te pozovu/praznik,nedelja/.Cak 56% radnika je pristalo na takav atak na njihova prava.Niko nije mogao da ih odvrati od toga pa cak ni sindikat.I jos samo ovo,na skali strahova,strah od gubitka radnog mesta je na 4.mestu.

    ОдговориИзбриши
  43. Za Anonimnog u 10.16 Jedno je sigurno.Pandam vlasti i rukovodstvu moze biti samo sindikat.Pitanje je koliko ko veruje u njega i u rukovodstvo koje ga predstavlja.Ni Kolubara se ne bi desila da nije bilo hrabrih ljudi u B-92.Neko mora povuci prvi korak,a on je uvek bio inicijalna kapisla za dogadjaje koji ce uslediti.Nadam se da ce i Kolubara biti ovom narodu podstrek da progleda, da vidi ko ga i u cijem interesu laze.Ovim smatram da je nasa prepiska po ovom pitanju zavrsena'
    Hvala na ovoj konstruktivnoj(bar za mene)prepisci.
    Pozdrav.
    Misionar

    ОдговориИзбриши
  44. Pozdrav za anonimnog i misionara koji su naceli jednu veoma bitnu temu.Ukljucio bih se i ranije ali nisam bio u mestu pa nisam imao uvid u temu.Prvo,mislim da su obojica ili oboje delimicno u pravu i da zbir njihovih predloga moze da bude pocetak necega sto bi se zvao novi sindikat.Mislim da sindikat treba i mora da postoji.Takodje mi se svidja zamisao da bede drugacije organizovan.Dobar pravnik u okviru opstinske otganizacije sindikata bi bio samo plus.Sindikat bi morao da bude agilniji u radu i da sam trazi da pomogne radnicima kojima su ugrozena prava.Takodje bi morao da ucestvuje u kreiranju zakona o radu i svih ostalih koji se ticu rada.Tu mislim na zakone o platama,strajku i sl.Sve bi to mogao da postigne ako bi se bavio time i tako podigao svoj ugled i kod radnika i kod poslodavaca i kod vlasti.Toliko od mene.

    ОдговориИзбриши