28. 7. 2011.

Kada će u Negotinu biti rešen problem pasa lutalica?




Gradjani svakodnevno strahuju da prodju kroz pojedine delove grada zbog pasa lutalica koji ih napadaju.


Opštinska vlast je pred izbore u januaru 2010. godine angažovala firmu ZOO „Higijena“ iz Kragujevca da sakuplja pse i najavila rešenje problema pasa lutalica. Pomenutoj firmi koja povremeno sakuplja pse na teritoriji grada (nekoliko puta godišnje), opštinsko rukovodstvo osim usluge hvatanja pasa, plaća i  usluge hotela iz budžeta o trošku gradjana naše opštine.


Na sednici skupštine govorili smo o tome, ali nismo dobili adekvatan odgovor na postavljena odborničko pitanja:


-          Koliko ima pravosnažnih presuda koje nisu izvršene a za koje su podneti zahtevi za izvršenje koji dodatno opterećuju budžet sa nekih 10.000 dinara.
-          Zašto se odmah ne isplaćuje po presudama nego se kasni, pa se stvaraju dodatni troškovi, kao i kojim advokatima se odmah isplaćuju presude.
-         Ko je odgovoran za načinjenu štetu zbog kašnjenja isplate po presudama koja je po našim saznanjima veća od 300.000 dinara.


Smatramo da problema pasa lutalica nije rešen i zato smo juče predsedniku opštine, podneli Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, kako bi dobili odgovore na sledeća pitanja:


  1. Ukupan iznos isplaćene naknade štete zbog ujeda pasa lutalica po pravosnažnim presudama u 2010. i 2011. godini kao i koliko neizvršenih obaveza ima u istom periodu.
  2. Koliko je tužbi po ovom osnovu podneto u 2010. godini, a koliko u 2011. godini i koliko je neokončanih postupaka
  3. Da li su preduzete mere za otvaranje azila za pse i ako jesu kada je planirano otvaranje istog.

Očekujemo da će predsednik opštine odgovoriti u skladu sa Zakonom na postavljena pitanja i da će gradjani napokon znati kada će obećani azil za pse biti završen, a time i rešen problem pasa lutalica u gradu.


10 коментара:

  1. Анониман28. јул 2011. 14:54

    Ja ne znam koliko smo mi bogata opstina da bi imali uopste azil, ali mozda postoji neko drugo resenje. Ja uvece ne izlazim iz kuce jer zaista imam strah od pasa lutalica. A smece je razbacano na sve strane, sto od nocnih huligana koji unakazise grad pivskim flasama i porukama na zidovima, sto od kucica koji svasta nose na travnjacima. Da li uopste neko zeli da stane na put ovom nemaru. Mozda bi predsednik opstine mogao pesice ujutru da prodje kroz grad imao bi sta da vidi.
    Ajde malo drugovi medju narod.... nistya ne boli

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман28. јул 2011. 15:53

    Predsednik opstine inace treba da proseta i gradom i selom,ali to mu nisu rekli da treba da radi.To radi MR koji svakodnevno obidje,bar,kafane sa Pajtom i nekim politickim drugarima,ali I TO JE NESTO,iyadje medj narod.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман28. јул 2011. 22:54

    Velike su to pare koje opstina jednostvano baca za nadoknadu gradjanima zbog ujeda pasa lutalica, za dolazak i troskove kragujevacke sinterske sluzbe, kao i za otklanjanje stete koji ti psi svakodnevno pricine u smislu prljanja grada, raskopavanja cveca u gradskim parkovima i ko zna cega sve jos!
    I ako je svako odlaganje resavanja problema zbrinjavanja pasa lutalica, samo jos jedan udar na opstinsku kasu, tj. uzaludno trosenje naseg novca, ne vidi se ni pomak ka nekakvom konkretnom resenju.
    A narod pita :
    Zasto se ne formira opstinska sinterska sluzba i zasto se ne izgradi azil za uhvacene pse lutalice?
    Jedna zdrava i funkcionalna lokalna samouprava trebala bi to da formira i izgradi na svojoj teritoriji.
    JJ

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман28. јул 2011. 23:10

    Izmedju Vlajka i Milana postoje karakterne i konceptualne razlike. Tacno je da su obojica poreklom sa sela , ali nekako mi kod Vlajka to ne dolazi do izrazaja, covek ima odredjen stav i drzanje i kao da mu ova funkcija predsednika opstine nije toliko ni bitna. Nasuprot tome, sto se Milana tice, sama pomisao da se druzi sa Pajtom kao sto je neko od predhodnika napisao, jasno oslikava njegovu licnost jer kako je rekao Gete : “Reci mi s kim se družiš pa ću ti reći ko si. Znam li čime se baviš, tad znam šta možeš postati.”
    Svaki drugi komentar je suvisan.
    Zorica

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман28. јул 2011. 23:50

    Na TV Rama vrti se vest da se neki PUPSovac zalaze za besplatan prevoz penzionera sa sela...
    Jedna sugestija vama koju ne morate objavljivati ovde je: Da bi pametnije mozda bilo da se u Negotinu organizuje prevoz djaka koji zive podalje od svojih skola a i vrtica kao sto su naselja Milosevski, Samarinovacki i Radujevacki put ka skoli B. Radicevic, kao i drugi udaljeni delovi grada prem ostalim skolama, gde roditelji pogotovu djaka u nizim razredima mozda nemaju auto, ili novac za taxi, decu ne smeju same da posalju u skolu i zbog pasa lutalica i zbog sigurnosti saobracaja i zbog eventualno loseg vremena.
    Stoga bi vam moj predlog bio da ovo razmotrite i eto obzirom na izbornu kampanju krenete i anketirate ljude sa decom koja idu u skolu a i vrtic, o ovakvom resavanju za mnoge ljude velikog problema koji zive u delovima grada koji su par kilometara od skola i vrtica.
    Dovoljan bi bio jedan minibus koji bi u odredjeno vreme i sa odredjenog mesta krenuo i pokupio djake ka skolama i u odredjeno vreme vracao ih kucama.
    Nesto slicno kao u americkim filmovima sa onim zutim autobusima :)
    U nadi da ce se ovaj moj predlog u neko skorije vreme realizovati ja Vam se unapred zahvaljujem!

    ОдговориИзбриши
  6. Ma ne trebaju oni da grade zgrade za azil. Zgrada ima koliko hoćeš. Zgrade bivšeg poljoprivrednog kombinata ( mlekara, farma živine, zgrade iza mašinskog parka itd...) su prazne. Mala adaptacija i eto azila. Ako ne znate jedan od tih štala je i bila azil dok je neko nije ukinuo. A što se tiče finansiranja neka gospoda jedu kuci a pare koje izdvajaju za ručkove preusmere na taj problem. I meni firma ne plaća ručak nego ga sam plaćam od svoje ionako male platice.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман29. јул 2011. 15:01

    ili ti nije dovoljno proci kroz fakultet, vec je mnogo vaznije da on prodje kroz tebe!!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман29. јул 2011. 22:15

    Anoniman od 15.01 ili nije ceo komentar prosao ili ja ne razumem na sta i koga se odnosi.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман30. јул 2011. 14:55

    na komentar 28. jul 23. 20 zorica, ali je kasno pusten pa se nije lepo nadovezao !!

    ОдговориИзбриши
  10. Iskreno mi je zao sto niko ocigledno ne shvata pravi problem. Ispada da su psi lutalice najveci krivci za svoj problem."krivi su sto razbacuju smece po gradu, krivi sto unistavaju travnjake, krivi za ujede(cak i one koje nisu oni pocinili, vec vlasnicki psi), krivi su sto nemaju ko da se brine o njima. Zao mi je sto mislite da ce stanje da se resi ako pse lutalice zatvorimo u nekakve stale i slicno. Apsolutno se slazem da im nije mesto na ulici, mesto im je uz ljude koji ih vole jer samo na taj nacin nece biti gladni i zedni.Neophodno im je obezbediti pravi azil i obezbediti zdravstvenu zastitu, kao i to naci im dom za udomljavanje. Naravno, nemojte misliti da ce ovim problem pasa lutalica biti resen. Nece, sve dok se ne otpocne sa kaznjavanjem svih onih koji napuste svog kucnog ljubimca. Mnogo je onih koji ili ostave stence ili odraslog psa ispred kontejnera, cineci im na taj nacin veliko zlo, i ne samo zivotinjama nego i nama koji zivimo u gradu. Ovom prilikom zelim da pozovem sve zainteresovane da se ukljuce u akciju za dobrobit svih zivotinja u stvaranju Policije za zivotinje, jer samo na taj nacin ce moci da se stvari poprave ne samo u Negotinu vec na nivou cele drzave!

    ОдговориИзбриши