11. 3. 2012.

VLADAJUĆA VEĆINA PONOVO NIJE PRIHVATILA NAŠE PREDLOGE ZA DOPUNU DNEVNOG REDA



Ni 18. sednica Skupštine opštine Negotin nije donela, bar kada su u pitanju naši predlozi za dopunu dnevnog reda, ništa novo. Iako mi u odborničkoj grupi PREOKRET odgovorno tvrdimo da su naši predlozi bili konstruktivni i krajnje dobronamerni, odbornici vladajuće većine, saginjući glavu nisu ih prihvatili kao ni Opštinsko veće. Sa druge strane međutim u dnevni red su kao dopune uvršćene čak 24 tačke koje je predložilo veće „mudrih glava“, pa je samo izglasavanje dopuna dnevnog reda trajalo duže nego gotovo sama sednica.


Ne dešava se prvi put da vladajuća većina, koja je tokom sednice ostala čak i bez kvoruma pa su morali da jure odbornike po hodniku, ne prihvati naše predloge za dopunu dnevnog reda. Na to smo već i navikli, ali želimo da im postavimo pitanje zašto iste te predloge uvrste u dnevni red kao svoje, kao što je ovoga puta bio slučaj sa odlukom o dopuni odluke o etičkom kodeksu ponašanja funkcionera u opštini Negotin. Podsećamo odbornička grupa PREOKRET je predlog za dopunu ove odluke podnela još maja 2011. godine ukazujući na bahato ponašanje pojedinih funkcionera, ali većina tada nije prihvatila ovaj predlog, a sada ga je bez problema usvojila. Pitamo se da li je skupštinskoj službi toliko trebalo vremena da shvati šta ova odluka donosi ili su želeli da građani zaborave da je Liberalno demokratska partija to već nekoliko puta predlagala.


Na 18. sednici održanoj 5. marta odbornička grupa Liberalno demokratske partije koja će u daljem raditi lokalnog parlamenta nositi ime PREOKRET, podnela je 7 predloga za dopunu dnevnog reda.


Odbornička grupa PREOKRET prepoznala je potrebu da se na teritoriji opštine Negotin postoji potreba za uvođenjem produženog boravka za učenike 3. i 4. razreda na teritoriji opštine Negotin. Razlog za predlaganje donošenja ovakve odluke je taj što roditelji najveći deo dana rade i nemaju vremena da se dovoljno posvete deci pa su deca najčešće nakon završetka škoske nastave prepuštena sama sebi. Mi u PREOKRETU smatramo zato da je zato obaveza lokalne samouprave i škola da preuzmu ulogu odgajanja i socijalne zaštite dece. S obzirom da produženi boravak dece prvog i drugog razreda finansira ministarstvo sredstva, za finansiranje angažovanih nastavnika za produženi boravak učenika trećeg i četvrtog razreda, sredstva u iznosu od najviše 2 miliona dinara, obezbedila bi se iz budžeta opštine Negotin. Prema trenutnim podacima o broju učenika, bilo bi angažovano 19 nastavnika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, čime bi se doprinelo i smanjenju nezaposlenosti na teritoriji opštine Negotin.


S obzirom da na osnovu odluke o besplatnom prevozu određenih kategorija putnika još uvek ni jedan građanin opštine Negotin nije prevezao besplatno odbornička grupa PREOKRET još jednom je predložila da se izvrši izmena i dopuna ove odluke i da se ona osim na penzionere odnosi na sva lica starija od 65 godina, na trudnice, samohrane majke, nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe, učenike srednjih škola, studente invalidna lica i korisnike socijalne zaštite. Naša odbornička grupa je prilikom usvajanja ove odluke tvrdila da je ona napravljena kako bi se ispunili politički zahtevi koalicionih partnera, a ne da se zaista uradi nešto korisno za građane opštine Negotin. Da smo bili u pravu pokazuje i njeno neprimenjivanje odnosno ne sprovođenje uputstva o sprovođenju odluke koje je doneto gotovo pre dva meseca.



Da rokovi nisu jača strana vladajućoj većini pokazuje i činjenica da će 17. marta proći tačno godinu dana od kada je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu obavestilo predsednika Skupštine da mora da usaglasi postojeću odluku o mesnoj samoupravi sa Zakonom. To se pre svega odnosi na deo koji se tiče pitanja izbora članova Saveta mesnih zajednica. Naša odbornička grupa je odmah zatražila od predsednika Skupštine da se ova odluka uskladi sa Zakonom, ali ni posle godinu dana ova vlast ne želi da to učini. Ne prihvatanjem našeg predloga dopune dnevnog reda neće je usvojiti verovatno ni u naredna tri meseca, s obzirom da je predsednik Skupštine najavio da se sednice Skupštine neće održavati tokom izbornih radnji.


Iako Zakon kaže da Skupština može, ali ne i da mora, vladajuća većina je još 2009. godine utvrdila najveće koeficiente o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine za sve gradjane. Mi smatramo da u vreme ekonomske krize Skupština mora da stavi van snage ovu odluku i da usvoji novu kojom bi se ova naknada da se naknada naplaćivala samo velikim zagađivačima a ne svim građanima, koji već na teritoriji grada plaćaju iznošenje smeća.


Ni ovaj kao ni ostali naši predlozi nije prihvaćen od strane vladajuće većine, koja je još jednom pokazala da joj je punjenje budžeta daleko ispred brige o ekonomskim mogućnostima građana.

2 коментара:

  1. Анониман11. март 2012. 15:05

    Obratite paznju na rad naseg parlamenta pa cete videti da ce,u najskorije vreme,predlozi Odbornicke grupe LDP postati predlozi vlasti.Nece to ni spomenuti jer ce smatrati da su to gradjani zaboravili,kao sto su zaboravili njihova dela u blizoj istoriji.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман12. март 2012. 02:30

    Mi nemamo parlament, Imamo samo skupinu ljudi koja nešto kao radi. A de ih pitajte da otvore neku fabriku, a ne da zapošljavaju prosvetni kadar za 30 posto fonda časova. Igraju se ljudima, a pokazali su u političkom ludilu devedesetih svoje pravo lice. I sve to zato što nije sprovedena lustracija. Ako već nije moralna/zakonska, onda bi trebalo političku lustraciju sprovesti. A ne da opet gledam SPS u Demokratskoj stranci još 10 godina. Prijatno!

    ОдговориИзбриши