18. 11. 2010.

Budžet opštine smanjen za 37 miliona dinara

Najveće smanjenje u prihodima od 20 miliona potiče od nesposobnosti opštinske vlasti da obezbedi dodatna sredstva od Ministarstava. Smanjen je prihod i od zakupa za gradjevinsko zemljište kao i od naknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta što jasno pokazuje da u našoj opštini nema investicija niti se nešto radi na legalizaciji objekata.

Iako se do kraja godine očekuje 37 miliona manje, to nije sprečilo opštinsku vlast da nastavi sa bahatim trošenjem novca gradjana. Navodimo primere koji to potvrdjuju, iz rebalansa budžeta opštinske vlasti:

- Za plate radnika predvidjeno je 16,5 miliona dinara više nego u prošloj godini. Pri tom kažu da plate nisu povećane, a da je jedan broj radnika napustio posao i uzeo otpremninu, a istovremeno se za socijalna davanja (otpremnine) predvidja 7,8 miliona dinara više nego 2009. godine.

- Za stalne troškove (struja, voda, telefon ...) troši se 6,5 miliona dinara više. Da li su struja, voda i telefon toliko poskupeli ili se samo mnogo više telefonira?

- Troškovi putovanja veći su za 50% u odnosu na prethodnu godinu ili za 1,5 miliona dinara. O nama su govorili da smo mnogo trošili novca na službena putovanja. Pitamo vas onda šta oni rade?

- Za usluge po ugovoru (ovde spada i reprezentacija) utrošiće se 10,8 miliona dinara više u odnosu na 2009. godinu. Komentar nije potreban, možda samo parola aktulnih rukovodilaca: Dva puta bolji Negotin?!

-Za materijal (ovde spadaju gorivo i kancelarijski materijal) planirano je 6 miliona dinara više u odnosu na 2009.godinu.

-Za zakup televizija i reklamiranje planirano je 8.940.000 dinara. Šta to mi gradjani gledamo na lokalnim televizijama za ovaj novac? To je nekoliko miliona više u odnosu na ranije godine.

- 15,2 miliona dinara više za održavanje javnih površina i puteva u ovoj godini. Vi procenite da li nam je grad za toliko čistiji, a ulice i putevi sređeniji..

- Za sport više 11,2 miliona dinara (od čega 8 miliona utrošeno na auto-trke. Fudbalski klubu „Hajduk Veljko“ troši skoro duplo više u odnosu na prethodnu godinu, dok ostali klubovi jedva preživljavaju). Pitamo iskrene zaljubljenike u fudbal ima li neizvesnosti kad odete na utakmicu „Hajduk Veljka“.

POSLEDICE:

Umanjene stipendije za 2 miliona; za borbu protiv narkomanije i alkoholizma predvidjeno 6 puta manje para; za volontere i praktikante (sajam zapošljavanja) predvidjeno samo hiljadu dinara; smanjena sredstva i za razvoj preduzetništva; za poljoprivredu umanjena za 7 miliona. Predvidjena narodna kuhinja pri Centru za socijalni rad (setite se predizbornog obećanja) sada potpuno izbrisana iz budžeta. I da ne nabrajamo dalje.

Na pitanje odbornika Liberalno demokratske partije koji projekti su prošli na konkursima kod Ministarstava i na koji iznos, odgovor nije dobijen. Jedino smo po ko zna koji put imali prilike da čujemo čemu se nova vlast nada. Nadaše se i graničnom prelazu, zar ne?

Verujete li u predizbornu poruku da će Negotin biti dva puta bolji? Hoće, ako i biblioteka s novim direktorom bude imala dva puta više članova?!

2 коментара:

  1. post je odlican,sigurna sam da ce vecina gradjana
    shvatiti kakvu opstinsku vlast imamo.Spomenula si i famozni granicni prelaz.Pogledaj opstinski sajt i posetu rumunskog ambasadora koga su odveli na taj neotvoreni granicni prelaz.Gospodin ambasador je kulturno odgovorio nasem predsedniku da sve zavisi od EU u kojoj mi jos uvek nismo.Najkrace receno prevarili su gradjane.

    ОдговориИзбриши
  2. Otvaranje graničnog prelaza neke članice EU prema zemlji koja nije član EU više samo nije unutrašnja stvar te članice EU, već se o tome pita i Brisel. To treba da znaju, svi - a ne znaju. Da znaju, u kampanji bi ti rekli, a kao što znamo -nisu.

    ОдговориИзбриши