29. 9. 2011.

Konferencija za medije LDP Negotin


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Liberalno demokratska partija Negotin pokrenula je nedavno inicijativu za ponovno spajanje ginekološko-akušerske službe kao i službe pedijatrije Zdravstvenog centra Negotin. Tim povodom organizovane su akcije prikupljanja potpisa građana za ovu inicijativu, koji su putem podeljenih letaka i kroz razgovor sa članovima i aktivistima LDP-a mogli i da se upoznaju sa razlozima za pokretanje ovakve inicijative u Negotinu.  Jedan od glavnih razloga je taj što su razdvajanjem ovih službi žene izgubile mogućnost slobodnog izbora svog ginekologa, a roditelji pravo da izaberu pedijatra koji će voditi brigu o zdravlju njihove dece.
 
Nakon završetka akcije prikupljanja potpisa, mi smo 1. septembra,  zatražili prijem kod direktora Zdravstvenog centra koga smo upoznali sa razlozima za pokretanje ovakve inicijative i predali mu zahtev za ponovno spajanje navedenih službi. Tom prilikom obećao je da će nam dostaviti odgovor u pisanoj formi i to je nakon nekoliko dana i učinio.
 
U odgovoru koji smo dobili između ostalog je rečeno da je : „Razdvajanje organizacionih jedinica i pozicioniranje lekara specijalista pedijatrije i ginekologije sa akušerstvom, proisteklo iz člana 146. Zakona o zdravstvenom osiguranju koji uvodi instituciju „izabranog lekara”, među kojima se nalaze i lekari navedenih specijalnosti, kao i načinom finansiranja usluga primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, što je u nadležnosti Republičkog zavoda sa zdravstveno osiguranje.”  
 
Takođe se navodi i da je jedina mogućnost da dođe do ponovnog spajanja navedenih odseka i odeljenja izmena postojećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o Zdravstvenom osiguranju što je u nadležnosti Vlade i Skupštine Republike Srbije.
 
S obzirom da je Liberalno demokratska partija po svim pokazateljima i istraživanjima treća stranka u Srbiji i da ćemo sigurno nakon izbora ući u vlast, zalagaćemo se upravo za promenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer smatramo da postojeći Zakon ne može da se primeni istovetno u većim gradovima odnosno u Kliničkim i većim Zdravstvenim centrima i u malim sredinama kao što je naša, odnosno u gradovima i opštinama ispod 50 000 stanovnika.  
 

 POVERENIK LDP NEGOTIN

                                                                                                            dr Jasmina Jelenković


2 коментара:

  1. Drago mi je da ste počeli da se bavite životno važnim temama. A evo vam još jedna, naime uput za neke od pregleda (i analiza) po novom zakonu sada izdaje samo lekar specijalista. I to je tako svuda u Srbiji, ali ne i u Negotinu. Kod nas, a samovoljom direktora, pacijen se posle pregleda lekara specijaliste još jednom vraća svome lekaru.
    To u praksi izgleda ovako:
    1.Zakažete pregled kod lekara opšte prakse,čekate nekoliko sati ili ceo dan da biste dobili uput za lekara specijalistu.
    2.Zakažete pregled, pa kad zakažete odvojite ceo dan za čekanje i guranje da stignete na red kod specijaliste
    3.Opet zakuzujete kod lekara opšte prakse, pa treći dan čekate kod njega i napokon dobijate žaljeni uput.
    4.Zakazujete laboratoriju, i ako imate sreće u roku od 3-4 dana vršite analizu.
    5.Podovo zakazujete kod specijaliste i gubite još jedan dan
    6. I naravno još jednom kod lekara opšte prakse

    Ovo je procedura koju prodje pacijent koji treba da se obrati lekaru specijalisti, a vi mi kažite da li je to normalno i da li bolestan čovek sve to može da izdrži? Ja sam siguran da ne mogu ni zdravi. U dvadeset prvom veku ovako izgleda organizacija zdravstvene zaštite u Negotinu. Sramota.

    ОдговориИзбриши
  2. Evo, na danasnjoj sednici SO Negotin, opet je evidentna nesposobnost strucnih sluzbi Opstinske uprave, pa je jos jedan akt odlukom predsednika opstine povucen sa dnevnog reda.
    Ljudi sva sreca za vas da imate Radmilu koja je doduse u ulozi opozicije ali zaista konstruktivne. Pa vi vise imate nepravilnosti u svom radu, tako da je njoj zaista tesko da sve te vase nedostatke i propuste proprati i ukaze na njih.
    Radmila svaka ti cast, bolja si od pentijuma 5!

    ОдговориИзбриши