9. 10. 2011.

SO Negotin nastavlja da krši Zakon

Liberalno demokratska partija predala je 2 predloga za dopunu dnevnog reda sednice SO Negotin i to:

  1. Odluka o izmenama i dopunama odluke o mesnoj samoupravi
  2. Odluka o poništavanju Odluke o raspisivanju izbora za članove mesne zajednice Popovica

Ovi predlozi dati su iz razloga što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu i lokalnu samoupravu još 17.marta ove godine dopisom koji je upućen predsedniku SO Negotin mr Milanu Urukoviću ukazalo:

,, da prema članu 74. Zakona o lokalnoj samoupravi mesne zajednice utvrdjuju organe i postupak izbora, organizaciju i rad organa, način odlučivanja i druga pitanja značajna za rad mesne zajednice. Prema tome, skupština opštine nema ovlašćenja da propiše postupak izbora organa mesne zajednice, kao ni prestanak mandata članova organa mesne zajednice. Isto tako proizilazi da skupština opštine, kao ni drugi organi opštine, ne mogu bez odlučivanja gradjana mesne zajednice, koji su izabrali organe mesne zajednice, ocenjivati rad tih organa i odlučivati o raspuštanju tih organa, niti obrazovati privremene organe mesne zajednice.

U tom smislu smatramo da bi trebalo preispitati uskladjenost Odluke o mesnoj samoupravi opštine Negotin, u delu kojim je regulisano pitanje izbora saveta mesne zajednice, sa Statutom opštine i navedenim zakonskim rešenjima, kao i stavovima Ustavnog suda Srbije u toj oblasti,,

Ovaj dopis dobio je mr Milan Uruković još marta ove godine i o tome nije obavestio odbornike skupštine niti je išta uradio po pitanju izmene Odluke već je nastavio sa praksom postavljanja privremenih saveta i raspisivanjem izbora za iste iako je znao da na to nema pravo.

Obzirom da je u medjuvremenu lokalna vlast DS,,SPS, SDPS, VDS održala 4 sednice i da ni na jednoj od njih nije predložena izmena ove Odluke a da je mr Uruković nastavio da raspisuje izbore za savete i postavlja privremene savete mesnih zajednica Odbornička grupa LDP Negotin obratila se ministarstvu 28. septembra da ponovo upozori predsednika SO Negotin da ne može to da radi kao i da se uradi izmena postojeće Odluke.

Za ovu sednicu skupštine predali smo ova dva predloga kako bi se dosadašnje nepravilnosti ispravile.

Za zakazane izbore u MZ Popovica  doneto je Rešenje o imenovanju člnaova Izborne komisje 14.10.2011 u sastavu Bogić Živorad, Stanojević Ivan, Lazić M Borivoje, Petrović Sladjan, Pavlović Zorica i Kumrić Rade koje čak nije ni zavedeno niti postoji na njemu pečat mesne zajednice.

Predlozi nisu uvršćeni u Dnevni red i ako je Komisija za statutarna i normativna pitanja SO Negotin donela jednoglasnu Odluku da su pravno ispravni.

Protiv su glasali članovi vladajuće koalicije ali je za čudjenje što je protiv glasala i odbornička grupa na čelu sa Demokratskom strankom čiji Ministar je i poslao ovaj dopis.

Odgovor na sednici koji smo čuli od predsenika SO Negotin je bilo da je dobio dopis ali da mišljenje ministarstva za njega nije obavezujuće ne želimo da komentarišemo.

Očigledno je da vlast krši svesno Zakon i ne poštuje dopise ministarstva i mi ćemo se kao odbornička grupa LDP ponovo obratiti ministarstvu sa zahtevom da naloži izmenu Odluke i spreči bahato ponašanje predsednika skupštine  i kršenje zakona od strane lokalne vlasti.

 napomena za čitaoce bloga: nekoliko postova narednih biće vezana za održanu sednicu skupštine

1 коментар:

  1. Ponasanje Urukovica nije cudno,ali ponasanje odbornika DS je yaista za rubriku NO COMMENT.Sta reci o resenju privremenog saveta MZ Popovica,sem da se sa tim gradjanima poigrava Urukovic i navodi ih na nezakonito ponasanje.Bilo bi interesantno znati sta o svemu misli,pre svega,ministar Markovic.Ocekujemo da nas izvestite i o tome.Pozdrav

    ОдговориИзбриши